Pöcsös

Az én mesém….

Sok közhelynek számító mondás kering a kutyákkal kapcsolatban : ” a kutya az ember legjobb barátja”, “egy házhoz kutya kell”, stb .

Szinte minden ember tudna mesélni kutyákról, akik az életük folyamán elkísérték. Így vagyok én is ezzel… Rengeteg kutya volt társam, barátom.

Sajnos vannak olyan emberek, akik nem így néznek rájuk…

Ennek esett áldozatul a két utolsó kutyám a tavalyi év folyamán : Béla (közép tacsi), és Ráma (border-collie). Évekig voltak velem, majd egy “jóakaró” befogta, és megölte őket egy meggondolatlan elszökés folyamán. Hetekig vártam őket haza mindhiába 🙁

Amikor elbúcsúztam tőlük, mint sokakban, így bennem is felvetődött, hogy nem kell többé kutya, de minden alkalommal amikor a házhoz értem hiányzott a fogadásuk, a kimért-, vagy éppen határtalan örömük. Elhatároztam, hogy újra lesz kutyám ! Ilyenkor az ember megpróbál racionális kérdéseket és érveket felhozni egy új kutyával  kapcsolatban: – Milyet keressek ? ; Milyen fajta ? ; Hogyan tartsam ? ; Kölyök, vagy felnőtt is jó ? Majd elhatároz valamit, és keresgélni kezd. Még emlékszik, hogy milyenek voltak az éveken át mellettük élő négylábúak, és ragaszkodik hozzájuk…. Majd egyszer csak jön egy véletlen… Megláttam egy hirdetést ahol pitbull kölyköket árultak. Abban a pillanatban felmerülnek az emberben a hibás média besorolások, a rémtörténetek, az alapokat nélkülöző előítéletek, de egyvalami nem hagy nyugodni : azok a szemek, ahogy a fotóról néznek rám. Mindaz a szeretet, ártatlanság, ami csak egy kölyök kutya szeméből sugározhat. Innen minden magától megy már… autóba be, és még magunknak is kifogásokat keresünk, de elindulunk megnézni. Megérkezünk és megérezzük azt, amit villámcsapásnak mondunk : szerelem első látásra. Észre sem vesszük, de Ő már az ölünkben pihen, és alig várjuk, hogy hazaérve végre megszeretgessük.

Így történt, hogy 2015 januárjában a család része lett egy 8 hetes pitbull fiúcska. Próbáltam megismerkedni a neten lévő leírások alapján, hogy hogyan is tovább. Sok olyan jelző fészkelte be magát a gondolataimba, amik kicsit megrémítettek : konok, akaratos, domináns … és amikre vágyunk : szerető, hűséges, szerethető . Telt-múlt az idő, és mindegyik megmutatkozott. Ilyenkor sokakban érik meg az a gondolat az első problémák megjelenésekor: “Nem ezt akartam !” Sajnos sok kutya kerül ilyekor az utcára, vagy kicsit jobb esetben a menhelyek valamelyikére 🙁 . Ilyenkor kellene, hogy minden embernek eszébe jussanak a kis herceg meséjének szavai :

“- Jó napot! – mondta a róka.

– Jó napot! – felelte udvariasan a kis herceg. Megfordult, de nem látott senkit.

– Itt vagyok az almafa alatt – mondta a hang.

– Ki vagy? – kérdezte a kis herceg. – Csinosnak csinos vagy…

– Én vagyok a róka – mondta a róka.

– Gyere, játsszál velem – javasolta a kis herceg. – Olyan szomorú vagyok…

– Nem játszhatom veled – mondta a róka. – Nem vagyok megszelídítve.

– Ó, bocsánat! – mondta a kis herceg. Némi tűnődés után azonban hozzátette: – Mit jelent az, hogy “megszelídíteni”?

….

– Olyasmi, amit nagyon is elfelejtettek – mondta a róka. – Azt jelenti: kapcsolatokat teremteni.

– Kapcsolatokat teremteni?

– Úgy bizony – mondta a róka. – Te pillanatnyilag nem vagy számomra más, mint egy ugyanolyan kisfiú, mint a többi száz- meg százezer. És szükségem sincs rád. Ahogyan neked sincs énrám. Számodra én is csak ugyanolyan róka vagyok, mint a többi száz- meg százezer. De ha megszelídítesz, szükségünk lesz egymásra. Egyetlen leszel számomra a világon. És én is egyetlen leszek a te számodra…

….

De ha megszelídítesz, megfényesednék tőle az életem. Lépések neszét hallanám, amely az összes többi lépés neszétől különböznék. A többi lépés arra késztet, hogy a föld alá bújjak. A tiéd, mint valami muzsika, előcsalna a lyukamból.

….

– Légy szíves, szelídíts meg!

– Kész örömest – mondta a kis herceg -, de nem nagyon érek rá. Barátokat kell találnom, és annyi mindent meg kell ismernem!

– Az ember csak azt ismeri meg igazán, amit megszelídít – mondta a róka. – Az emberek nem érnek rá, hogy bármit is megismerjenek. Csupa kész holmit vásárolnak a kereskedőknél. De mivel barátkereskedők nem léteznek, az embereknek nincsenek is barátaik. Ha azt akarod, hogy barátod legyen, szelídíts meg engem.

– Jó, jó, de hogyan? – kérdezte a kis herceg.

– Sok-sok türelem kell hozzá – felelte a róka. – Először leülsz szép, tisztes távolba tőlem, úgy, ott a fűben. Én majd a szemem sarkából nézlek, te pedig nem szólsz semmit. A beszéd csak félreértések forrása. De minden áldott nap egy kicsit közelebb ülhetsz…

Másnap visszajött a kis herceg.

– Jobb lett volna, ha ugyanabban az időben jössz – mondta a róka. – Ha például délután négykor érkezel majd, én már háromkor elkezdek örülni. Minél előrébb halad az idő, annál boldogabb leszek. Négykor már tele leszek izgalommal és aggodalommal; fölfedezem, milyen drága kincs a boldogság. De ha csak úgy, akármikor jössz, sosem fogom tudni, hány órára öltöztessem díszbe a szívemet… Szükség van bizonyos szertartásokra is.

– Mi az, hogy szertartás? – kérdezte a kis herceg.

– Az is olyasvalami, amit alaposan elfelejtettek – mondta a róka. – Attól lesz az egyik nap más, mint a másik, az egyik óra különböző a másiktól.

….

Így aztán a kis herceg megszelídítette a rókát. S amikor közeledett a búcsú órája:

– Ó! – mondta a róka. – Sírnom kell majd.

– Te vagy a hibás – mondta a kis herceg. – Én igazán nem akartam neked semmi rosszat. Te erősködtél, hogy szelídítselek meg.

– Igaz, igaz – mondta a róka.

– Mégis sírni fogsz! – mondta a kis herceg.

– Igaz, igaz – mondta a róka.

– Akkor semmit sem nyertél az egésszel.

– De nyertem – mondta a róka.

….

– Isten veled – mondta.

– Isten veled – mondta a róka. – Tessék, itt a titkom. Nagyon egyszerű: jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.

– Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan – ismételte a kis herceg, hogy jól az emlékezetébe vésse.

….

Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél. ”

 

Így lettem én is felelős a néha bosszúságot okozó kutyakölyökért. Elhatároztam, hogy felkeresünk egy kutyaiskolát. A neten keresgettem, és sokféle véleményt láttam pro-, és kontra iskolák és módszerek vonatkozásában. Tükör módszer, Fennel módszer, jutalmazás, kizárás, kitartás, munka, stb. Elolvastam rengeteg véleményt, amit volt tanulók írtak az iskolákról. Mivel Kecskeméten dolgozom, így itt kerestem iskolát. Szabó Attila volt akit felhívtam, és nálam döntött azonnal az, ahogyan beszélt.

Pöcsössel – Ő a szóban forgó pitbull, aki idestova már 6 és fél hónapos lett-, elindultunk a suliba. Az  iskolát 8 hónapos kortól ajánlják, így megbeszéltem Attilával egy találkozót, pont szerencsés időpontban mivel épp egy új tanfolyam indult szombat reggel. A neten olvastam a Cerberos módszereiről hideget-meleget.  Nagy érdeklődéssel, és Pöcsös kitüntető figyelmével vártuk, és fogadtuk a tanfolyamra gyűlő népes kutya sokadalmat. Képviseltette magát az apró kutyától a borjú méretű kutyáig sok fajta. Ott ragadtunk, és „egy próbát megér” mondattal végigcsináltuk a 2 órás gyakorlatot. Fura volt a szabadon engedett kutyák látványa, látni a kannás a módszert, és tapasztalni azt, hogy MŰKÖDIK !!! Egy eléggé rosszul szocializálódott 9 hónapos amstaff, 2 szájkosárral az óra végére megszelídült…

Meggyőztek! Maradtunk , és nem bántuk meg. Igaz, még csak pár órán vagyunk túl, de rengeteget változott a kutyám. Fiatal még, de jól bírta az összeállított feladatokat, és be kell valljam, én is sokat tanultam. Azóta örömmel várja a feladatokat, és mindenben meg akar felelni nekem. Mindenkinek bátran ajánlom, mert nem csak a kutyákra, de a gazdákra is ráfér a suli. Nagyon sokat jelenthet számunkra, és a kutyáinknak az az együtt eltöltött idő .  Nem csak az iskolai időre gondolok, hanem mindazzal a tudással felvértezve, amit itt kapunk, más lesz az a 8-10 év is, amit egymásnak adhatunk a kutyánkkal.

Barátokra leltem a Cerberos csapatában, Pöcsös meg végre kutyák között van.

„Tudod, egy állatot, kevés csak etetni, ennél többre vágyna, kezd el hát szeretni. Simogasd bundáját, játssz vele, beszélgess! Próbálj közeledni, gyönyörű szívéhez. Lelj örömöt benne, örülj, hogy ha látod, s Ő lesz a világon a legjobb barátod! Titkodat megőrzi, elűzi magányod. Ő teszi színessé, beszürkült világod…”

 

Köszönet az eddigiekért, és jövünk !

11273734_979905652082938_1013444018_o