Dolly és Haras

Kedves Argos Kutyasuli!

Két mentett német juhászkutyánkkal vettünk részt a párommal 2016 őszén az alapfokú képzéseteken.
Feltett szándékunk volt, hogy nem csak az életüket akarjuk megmenteni ezeknek a kutyáknak, hanem szeretnénk rehabilitálni és képezni is őket!
Amit tudtunk megtettünk azért, hogy jól neveljük őket, de egy bizonyos ponton túl már kellett a szakértelem. Kerestünk hát egy helyet, ahol tudnak segíteni.
Az Argos Kutyaiskola jónak tűnt erre, ugyanis foglalkoznak problémás esetekkel és a mentett kutyákra külön kedvezményeket is adnak.
Mind két kutyánkkal voltak nehézségeink, látszott rajtuk, hogy lelkileg sérültek, és Haras testileg is.
Az első örökbe fogadott kutyánk Haras, egy kb. 3-4 éves egyszemű ordas kan. Ő a Német Juhászkutya Fajtamentés Alapíványtól hoztuk. Őt a párom Tamás tanítja.
A második kutyink (1 évvel Haras után vettük magunkhoz) Dolly, egy 3 éves rajzos szuka, őt altatás elől mentettük a kisteleki gyepiről. Őt én tanítom.
(Zárójelben íme néhány példa, amikkel napi szinten küzdöttünk:
Haras kilőtt szemének a helye folyamatos ellátást igényel, (2016 tavaszán komoly műtéten esett át) törölgetni kel, esetenként kontroll és orvosi ellátás is szükséges Budapesten.
Dollyn és Harason egyaránt a korábbi bántalmazás egyértelmű jeleit tapasztaltuk. Haras hangos szóra összepisilte magát több hónapig, de másrészről meg rettentő makacs. Tele van energiával, folyton csak játszana. Csatateret csinált az udvarból és tojt a fejünkre, mikor behívtuk. Pórázon megállás nélkül húzott, póráz nélkül elengedni pedig csak merész álom volt.
Dolly minden kéz emeléstől és még a játékoktól is félt és túlzott ragaszkodást mutatott irányomba. Éjszaka nagyon sokat ugatott, nem lehetett nyugodtan aludni tőle, folyton fel kellett kelni, hogy lecsitítsuk, valamint szó szerint őrjöngve fogadott haza érkezésemkor. Szomszédba átkaparós, átszökős kísérletei is voltak, ami előtt teljesen értetlenül álltam, mivel ő ivartalanítva van és amúgy borzasztó ragaszkodó kutya.)
Otthon is sokat foglalkoztunk a kutyákkal, néhány vezényszót már tudtak, rendszeresen vittük őket sétálni és ügyeltünk rá, hogy le legyenek mozgatva, de pont ott volt az ideje, hogy hozzá értő kezekbe kerüljünk és tovább fejlődjünk!
A suliba nagy izgalommal mentünk. Gyorsan, 1-2 alkalom után világossá vált számunkra, hogy itt igazából mi vagyunk azok, akiknek sokat kell tanulni, mert a kutyáink ügyesek és tanulékonyak voltak, csak mi nem tudtuk, hogyan is kellene elérni náluk azt, amire mi vágytunk. Láttuk, hogy egyáltalán nincsenek hátrányban a többiekkel szemben és ez nagyon megnyugtató volt. A hétvégéken felül hétköznap is minimum kétszer mentünk velük gyakorolni a faluba és továbbra is ügyeltünk, hogy le legyenek mozgatva.
Az órák alatt nem csak a kutyákról, de magunkról is sokat tanultunk. Úgy éreztük, mintha önismereti tréningen lennénk. Végre kezdtek a dolgok letisztuli bennünk, hogy mit, hogyan csináltunk eddig jól, vagy éppen nem megfelelően.
Az első órán kaptunk egy fénymásolt anyagot, ami röviden és érthetően összefoglalja mindazt, amit egy kutyásnak tudni illik. Kiváló olvasmány! (Azóta már 4 felé tovább fénymásoltunk a családnak és kutyás ismerősöknek.)
Az egyéni problémáinkkal bármikor fordulhattunk az oktatók felé, hasznos tanácsokkal segítettek Dollynál az éjszakai ugatását illetően, valamint, hogy hogyan szoktassam le az őrjöngésről hazaérkeztekor. A szomszédba szökdösés miatt 1 hét “falkából kizárást” kapott, amit nagyon nehéz volt az egész családnak, de gyors és pozitív eredménnyel járt.
Világossá vált előttünk, hogy mentett kutya révén mindkettőjüket túlszerettük és túlféltettük, nem épp falkavezérhez méltón viselkedtünk. Néha még vádoltam is magamat, hogy hogy lehettem ilyen buta, hogy azt hittem jót teszek vele, ha tutujgatom szegény árva kutyákat. Csalódott voltam magamban. Szerencsére ez az állapot a kizárás végével elmúlt 🙂
Beláttuk, hogy nagyon fontos és hasznos, ha szakembertől tanulunk kutyát tanítani. Az oktatók pedig azért vannak, hogy segítsenek, csak meg kell tudni hallani amit mondanak.
Konkrétan volt olyan, mikor 2 hét után esett le, amit az oktató mondott nekem tanácsként egyik alkalommal. Valahogy bevillant egy otthoni gyakorlás alkalmával, akkor sikerült megértenem.
Alig vártuk a hétvégéket, még annak ellenére is, hogy néha kicsit fáradtak voltunk és járt némi lemondással, hogy mindig menni tudjunk.
Végeredmény képen, Mindkét kutyával sikerült az alapfokú vezethetőségi vizsga 😁 Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy mind ezt két mentett kutyával értük el!
Úgy tapasztaltuk, nem járt se több, se kevesebb munkával idáig eljutni velük, mint egy vásárolt, kölyök korától nevelt kutyával. A munka nehezebb részét véleményünk szerint úgy is a gazdi végzi, rajta múlik, a kutyák mind nagyon okosak.
Megyünk a suliba:
Szövegközi kép 1
Külső terepen:


A városban:
     
Behívás:
 
Vizsga után:
Az oklevélen felül igazi boldogságot adtak az itthon tapasztalt változások.
Ami eddig csak álom volt, az most valóság lett, Haras megtanulta a behívást és életében (mármint nálunk való életében) először futkározhatott póráz nélkül a szabadban! A suli óta már kétszer is voltunk kint a pusztán velük és hatalmas boldogságban loholták be a tájat együtt!😀
                  
Dolly végre hagyja, hogy átaludjuk az éjszakát!!!!!!  Nem ugat minden ok nélkül, viszont a házat nagyon éberen őrzi, ami megnyugtató érzés!😊
Szökési kísérletről azóta nem tudunk!!!!! (lekopogom)
Még mindig nagyon izgatott mikor haza érkezek, főleg, ha későig távol vagyok, de már sokkal kezelhetőbb és gyorsabban megnyugszik!
Ezek az eredmények önmagukért beszélnek!
A sok munka – a kutyák családba való beszoktatása és a kutyasuli – után végre igazán élvezetessé kezd válni a kutyás élet!
     
Mivel nagyon jól éreztük magunkat mi is és a kutyáink is a 6 hét alatt és van még hová fejlődni, úgy döntöttünk, hogy továbbra is eljárunk a suliba, hogy kihozzuk a legtöbbet a kutyáinkból és persze magunkból. Ezen felül csatlakozunk az egyesülethez és lehetőségeinkhez mérten segítségükre leszünk munkájukban, hiszen látjuk, hogy itt jó emberek jó ügyért dolgoznak!
Üdvözlettel:
Anett, Tamás, Dolly és Haras